Het CIRC’UIT Netwerk ondersteunt de volgende producties:
Anke Fiévez & Mille Lundt in creatie voor ‘Treeming’
Treeming, een nieuw IN-SITU project van en met Anke Fiévez en Mille Lundt, wil een volkomen en dringende stilte creëren als contrast met onze snel bewegende maatschappij van vandaag. Anke Fiévez en Mille Lundt werken als makers en performers op het snijvlak van performance en circuskunst. Beiden plaatsen hun werk in situ en in binnenruimtes. Anke en Mille wonen en werken al meer dan twintig jaar in België,
Bomen staan centraal in Treeming. De boom is een eeuwenoud symbool voor kracht, macht, wijsheid, vruchtbaarheid en leven. Wetenschappers ontdekken nog steeds nieuwe informatie over dit levende wezen. Treeming gaat ook over de (geestelijke) gezondheid van de mens en dus van het publiek. Het wordt een voorstelling die de rijkdom van een openluchtlocatie in al haar dimensies – ruimtelijk, historisch, sociaal, poëtisch en akoestisch – exploreert. Door middel van begeleiding zal het publiek de relatie tussen het fysieke lichaam en fysieke materie ervaren en er getuige van zijn.
Première verwacht in 2025.
Artistiek team:
→ Regie, choreografie en uitvoering: Anke Fiévez en Mille Lundt
→ Coproductie: CIRC’UIT network for outdoor circus
→ Met ondersteuning van: Dommelhof en Up Circus and Performing Art
→ Productie: BabaFish Asbl
Info → Mille Lundt
THERE THERE Company (BE) in creatie voor ‘Hugs & Handshakes’
In de zomer van 2025 zal THERE THERE Company de stad in trekken om handdrukken en omhelzingen te transformeren tot spectaculaire acrobatie. Hugs & Handshakes wordt een acrobatische choreografie waarin alledaagse aanrakingen het uitgangspunt zijn. Zo wordt het kleine gebaar zichtbaar in grote bewegingen. Bijzonder is dat Hanna Mampuys en Toon Van Gramberen het publiek een hand reiken om deel te nemen aan de voorstelling. Ze werken telkens met een groep lokale vrijwilligers zonder voorkennis die gedurende één dag worden voorbereid om deel te nemen aan de voorstelling.
Artistiek team:
→ Productie: THERE THERE Company
→ Regie en choreografie: Hanna Mampuys en Toon Van Gramberen
→ Performers: Xanthe Van der Jeught, Willem Rys, Helena Sirugue, Théo Corre, Hanna Mampuys
→ Dramaturgie: Marie Peeters
→ Outside eye: Nikita Maheshwary, Joren De Cooman, Piet Van Dycke
→ Coproductie: ‘CIRC’UIT network for outdoor circus’, MiraMiro, Circuswerkplaats Dommelhof, Cirklabo, Perpodium vzw
→ Met de steun van: deRUIMTE
Info → THERE THERE Company
Pol & Freddy (BE) in creatie voor ‘No Strings’
‘No Strings’ is het verhaal van een kwetsbare held.
Samen met zijn trouwe metgezel verzint hij manieren om een zee van tijd te doden.
Kettingrokend, met het einde in zicht, zet hij lijf en leden op het spel, zoekend naar hoop, schoonheid en een lege asbak.
Circus, afvaldressuur en slapstick in een zoektocht naar de grenzen van de humor. Wat is grappig, wat is gruwelijk, en wat is gruwelijk grappig.
‘No Strings’ is een outdoor voorstelling van 30 minuten voor parken en perkjes.
Artistiek team:
→ Concept/Uitvoering: Sander De Cuyper
→ Regie/mis en scène: Bram Dobbelaere en Sander De Cuyper
→ Scenografie: Griet Herssens
→ Soundtrack: Lars Senders
→ Jonglistieke klankborden: Joris Verbeeren en Jordaan De Cuyper
→ Foto’s: Sarah Vanheuverzwijn
Partners:
→ Producent: Pol & Freddy
→ Thuishaven: De Clinch
→ Subsidiënt: Ministerie van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap
→ Coproducenten: Circ’uit, Mira Miro
→ Residenties: Circuswerkplaats Dommelhof, Festival de Chassepierre, Mira Miro, De Clinch
Info → Cie Pol & Freddy
Compagnie Barks / Bastien Dausse (FR) in creatie voor ‘MOON’
Bastien Dausse ontdekte het circus en de acrobatiek in de circusschool van Bordeaux. Vervolgens ging hij naar de Académie Fratellini, waar hij zich specialiseerde in acro-dans, terwijl hij studeerde bij Lin Yung-Biau aan de École des Arts chinois du spectacle. Met Compagnie Barks start Bastien een hedendaags circusgezelschap op met het verlangen om te spelen met de zwaartekracht. (On)evenwicht staat centraal in zijn werk, het spelen met de zwaartekracht door acrobatisch materiaal te combineren met scenografie, beeldhouwkunst, wetenschap en andere genreontmoetingen. Bastien Dausse wil de wetten van de fysica opschudden en onze relatie tot het dagelijkse leven in vraag stellen.
MOON is een geen klassieke voorstelling, maar een levende en acrobatische tentoonstelling. Een rariteitenkabinet van verrassende anti-zwaartekrachttoestellen, waaromheen kleine voorstellingen van elk ongeveer tien minuten worden gebracht. De installaties resoneren met de speelplek en geven zo een nieuwe kijk op een vertrouwde ruimte. Voor elke locatie wordt een unieke dramaturgie bedacht. De toeschouwers volgen een speciaal voor de speelplek gecreëerd pad. Ze dwalen door de ruimte terwijl de performances zich ontvouwen, zoals een rondleiding door een museum.
→ Circ’uit ondersteunt de realisatie van een nieuwe installatie “Walking on the wall” (werktitel).
→ Type ondersteuning: Financiële coproductie, residentie, programmatie
Artistiek team:
→ Concept en uitvoering: Bastien Dausse, Julieta Salz, Alvaro Valdès & Carla Farreny
→ Lichtontwerp: Juliette Delfosse
→ Techniek: Clément Mathieu, Joseph Mourier, Côme Poupinel
→ Regards extérieurs: Satchie Noro
→ Constructie installaties: Pierre-Yves Aplincourt, Oliver Zimmermann, Sébastien Leman (Association La Molette)
→ Kostuums: Raffaëlle Bloch
Partners:
UP – Circus & Performing Arts (BE), Espace Périphérique – Paris
La Villette (FR), le CCN de Créteil (FR), La Verrerie d’Alès – Pôle National Cirque Occitanie (FR), Le Mans Fait son Cirque (FR), Animakt (BE), Les Noctambules – Lieu de Fabrique (FR), Latitude 50 (BE), Le Vaisseau (FR) & CIRC’UIT, Network for Outdoor Circus (BE)
Info → moon
Samuel Rhyner (CH)
in creatie voor ‘La Vieille Souche’
Samuel Rhyner is een Zwitserse circusperformer. Hij studeerde Circus and Performance Art aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg, NL) en is vooral gespecialiseerd in dansacrobatiek. We kennen Samuel als performer in Exit van Circumstance/Piet Van Dycke (Cirque Plus 2022). Jongleren en Cyr wheel (een hoepel-act) behoren ook tot zijn specialiteiten. In zijn vrije tijd speelt hij het liefst piano en componeert muziek. Een artistieke duizendpoot dus.
In de voorstelling “La Vieille Souche” (de oude boomstronk) ontmoeten we in een verre, dystopische toekomst Trebor (een boom in een pot) en Robert (een acrodanser). Met elkaar verweven en op elkaar leunend, leven deze twee entiteiten synchroon met elkaar en ondersteunen ze elkaar tijdens de acrobatische dialoog. Na een verbindende omhelzing tussen de twee personages wordt het publiek uitgenodigd om Trebor te gaan planten, op of rond de plaats van de voorstelling.
“La Vieille Souche is een ode aan het leven, in al zijn absurditeit, en aan de walnotenboom aan de rand van de tuin van het huis van mijn jeugd; een boom die mijn eerste hutten en de eerste zorgen van mijn hart droeg, en die, nog steeds, de littekens van de schommeltouwen met trots draagt.” (Samuel Rhyner)
→ Type ondersteuning: Financiële coproductie, residentie, programmatie
→ Première najaar 2023
Artistiek team:
→ Zomereik: Trebor Quercus Robur
→ Artiest: Samuel Rhyner
→ Assistentie dramaturgie: Franka Tremblay
→ Choreografisch advies: Piet Van Dycke
→ Fotografie: William Blenkin
→ Regard extérieur: Adele Didelez, Saphia Loizeau, Samantha
Cunningham, Myriam Jarmarche
→ Advies fabricatie prototype: Frédéric Barman
→ Muzikaal advies: Pierrick Bacher
→ Scenografisch advies: Sammy Van Den Heuvel
→ Decorbouw: Martin Baarda, Luc Cauwenberghs
→ Lichtontwerp: Bart Verzellenberg
→ Kostuumadvies: Menno Boerdam
Partners:
CIRC’UIT, netwerk voor outdoor circus (BE), Etincelles de Culture (Valais, CH), Les Payenkes Utopistes (CH), deRUIMTE (Leuven, BE), Mira miro (Gent, BE), Circuswerkplaats Dommelhof (Neerpelt, BE), UP – Circus & Performing Arts (Brussels, BE), Tent (Amsterdam, NL), Panama pictures (’s Hertogenbosch, NL), Cirklabo (Leuven, BE), Buro Piket (NL)
Info → samuelrhyner.com
Circ Rodini in creatie voor ‘The Amazing Katleen’
Een acrobate begint haar perfecte handstand act. Helaas volgt de ene blunder na de andere waardoor de perfecte ‘glimlach’ al snel verdwijnt in frustratie. Lukt het ‘The Amazing Katleen’ alsnog haar naam waardig te zijn? Een ode aan het oude circus met een eigentijdse twist en de nodige humor.
Katleen Ravoet is naast professioneel circusartiest ook moeder van een tweeling met een zeldzame genetische afwijking. Toen daar ook nog een pandemie bij kwam leek haar carrière voorbij… tot een kans om zich te verdiepen in het circusverleden zich voor deed. Het werd een zoektocht naar acceptatie en zelfrelativering en leidde tot de moed en de kracht om deze nieuwe creatie te starten.
→ Type ondersteuning: Financiële coproductie, residentie, programmatie
→ Video
Credits:
→ Met en door: Katleen Ravoet
→ Coaching (artistiek): Bram Dobbelaere, Aurelia Brailowsky
→ Coaching (techniek): Lucien Beautour, Gina Giovanni
→ Dramaturgie + kostuum: Aline Breucker
→ Scenografie: Davide Salodini
Partners:
→ Voorstelling gemaakt met de steun van de Vlaamse Overheid
→ Coproducenten: Cirklabo, CIRC’UIT
→ Residenties: Cirklabo, Mira Miro, UP, Espace CAR Ath, Cirkus Salto
Info:
→ www.circrodini.com
→ circrodini@gmail.com
→ +32 485 34 41 63
Circ’uit steunt in 2022 een nieuwe openluchtcreatie van Piet Van Dycke: Exit.
In een grote, indrukwekkende installatie met een draaiende muur en zwevende deuren bewegen vier individuen door de ruimte. Ze komen toe en vertrekken, ontmoeten en verlaten, verschijnen en verdwijnen.
Choreograaf Piet Van Dycke nodigt voor deze voorstelling vier circusartiesten uit, elk gespecialiseerd in een andere discipline (bascule, straps, trapeze en acrodans). Ook hier is de thematiek van toepassing: vier individuele disciplines in één collectieve taal. Er zal gespeeld worden met de in- en uitgangen van de locatie. Er worden verschillende (vlucht)-routes uitgezocht die tijdens de voorstelling gebruikt worden.
Kenmerkend voor het werk van Van Dycke is de samensmelting van dans en circus, wat resulteert in woordloze circus/dansvoorstellingen, voor jong én oud.
→ Concept en choreografie: Piet Van Dycke
→ Performers: Luuk Brantjes, Will Blenkin, Christopher Mc Auley, Samuel Rhyner
→ Website
→ Video (work in progress):
→ Booking België: Thassos: Ruth Bresseleers info@thassos.be, www.thassos.be
→ Internationale bookings & Nederland: Buro Piket: sandra@buropiket.nl, www.buropiket.nl
→ Type ondersteuning: Financiële coproductie, residentie, programmatie
A 2 Mètres is de allereerste creatie die ondersteund werd door Circ’uit. Het is niet alleen een straf artistiek voorstel maar ook een mooie symbolische keuze in deze door anderhalve meter afstand getekende tijden.
Jesse Huygh is naast professioneel acrobaat ook mucopatiënt. Samen met Rocio Garotte creëerde hij een voorstelling rond de Chinese mast over de afstand die we al maanden moeten bewaken. Twee meter is ook de maximale afstand die Jesse kan nemen van zijn zuurstofapparaat. Hun voorstelling is een eerbetoon aan iedereen die elke dag de obstakels op zijn pad overwint.
Het ultieme doel is om de voorstelling te brengen naar zieken- en rusthuizen om zo hoop en plezier te bieden voor wie, al dan niet verplicht, afstand houdt.
De vaste voorstelling was in 2021 te zien op onze festivals. In 2022 volgt de mobiele versie, gemonteerd op een omgebouwde bestelwagen.
→ Type ondersteuning: Financiële coproductie, residentie, programmatie
→ Video
→ Info: www.adm-vzw.be
CIRC’UIT is een initiatief van Cirk! Aalst, Cirque Plus, Chassepierre, Plein de Cirque, Dommelhof, Latitude 50, Miramiro en UP met ondersteuning van Vlaanderen.